Гигантски маски на ямболската „Кукерландия“ гостуват във Велико Търново

11:37, 13 фев 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътуваща изложба „Гигантските маски на Кукерландия“ гостува във Велико Търново, съобщават от общината. Експозицията е приятелски поздрав от едноименния Ямболски маскараден фестивал към жителите и гостите на града, и може да бъде видяна пред сградата на общината в продължение на пет дни,  до 14 февруари, вторник.

Триметровите съоръжения са част от общо 18-те артистични инсталации, оформящи „Алеята на маските“ - една от основните атракции на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, провеждан ежегодно в Ямбол. Те представят в стилизиран вид различни видове маски и от 2011 г. насам са неизменен символ на „Кукерландия“.

Представянето на изложбата в старопрестолния град е част от едномесечното турне на маските в различни градове на страната. Първата им изява извън Ямбол е в края на януари тази година в Перник на фестивала „Сурва“. Последното им гостуване е в Сливен. След Велико Търново пътешествието на маските продължава в градовете Бургас, Стара Загора и Хасково.

Целта на пътуващата изложба е, създавайки добро настроение, да приобщи  повече хора към каузата за съхраняване и развитие на българските фолклорни традиции. Тя е и символична покана към всички желаещи да посетят един от най-колоритните и големи фестивали у нас.

Осемнадесетото поредно издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в Ямбол от 22 до 26 февруари 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама