Смелчаци ще се къпят в студените води на Янтра на Богоявление

Смелчаци ще се къпят в студените води на р. Янтра на Богоявление – 6 януари. По традиция, във Велико Търново ритуалът по изваждането на кръста ще се състои край Владишкия мост, намиращ се в подножието на крепостта Царевец. Кой е най-смел, бърз и сръчен ще стане ясно малко след 11,00 ч. в петъчния ден.

Въпреки очакването мразовито време Богоявление – един от най-светлите християнски празници, ще бъде почетен подобаващо от великотърновци. Още в 9,00 ч. на 6 януари в катедралния храм „Рождество Богородично” ще бъде отслужена литургия, ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет. В 10,30 ч. от площадното пространство пред църквата ще потегли литийно шествие, което ще продължи до площад „Цар Асен I”. Пред крепостта Царевец бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” ще бъде осветено, същото ще бъде сторено и със знамената на други организации и институции. В 11,00 ч. шествието ще продължи към Владишкия мост, а ритуалът по изваждането на богоявленския кръст ще започне около 11,15 ч.

Във връзка с празничната програма на 6 януари ще бъде въведена временна организация на движението. От 9,00 ч. до 12,00 ч., или до приключване на събитията, затворени за движение ще бъдат улиците „Митрополска” /в участъка от църквата „Св. Четиридесет мъченици” до площад „Цар Асен I”, ул. „Климент Охридски” и ул. „Патриарх Евтимий” /в участъка от църквата „Свети Четиридесет мъченици” до Владишкия мост/. В този район ще бъде забранено и паркирането на автомобили.  

Social

Коментари