Митничари задържаха 15 000 литра нелегален спирт край Раданово

11:44, 05 яну 17 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
15 000 литра спирт задържаха митнически служители на паркинг в района на село Раданово, област Велико Търново, съобщиха днес от Агенция "Митници".

Митническа мобилна група извършва проверка на два товарни автомобила с българска регистрация, спрели на тир-паркинг на пътя към Бяла. При контролните действия е установено, че с двата камиона се превозват съответно пет и десет еднотонни вместимости с безцветна течност. Тест с плътномер показва, че превозваната стока е спирт с висок градус. За товара не са представени никакви акцизни документи, което представлява нарушение на ЗАДС и подлежи на санкция в размер на двойния размер на дължимия акциз или близо 330 000 лева.

По оперативни данни стоката идва от депо в Софийска област, а шофьорите е трябвало да пътуват по обиколни маршрути и да претоварват няколко пъти на различни превозни средства, за да затруднят контролните органи. След поредицата претоварвания спиртът трябвало да бъде превозен в по-малки съдове в посока Румъния, а друга част да осигури със суровина след празниците нелегални производства на алкохол в Северна България. Работата по случая продължава.

Сметките показват, че с подобно количество спирт може да се произведат над 30 000 литра високо градусов алкохол от всякакъв вид, тъй като „по рецепта" нелегалният алкохол „се забърква" от спирт, вода, есенции и други добавки, отбелязват от Агенция "Митници".

В тази връзка оттам припомнят, че през миналата година митнически служители задържаха на ГКПП Дунав мост 2 Видин Калафат 1000 литра спирт, „маскиран" като течност за чистачки в 100 десетлитрови туби и превозван с друга групажна стока от България за Западна Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама