Община Велико Търново: Готови сме за очакваното влошаване на времето

Снимка: Община Велико Търново
Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново и селищата в общината са подготвени да посрещнат очакваното в края на седмицата влошаване на времето, обилен снеговалеж и понижаване на температурите. Това съобщиха от местната администрация в старопрестолния град днес.

По указания на кмета Даниел Панов заместник-кметът проф. Георги Камарашев проведе работна среща с представителите на фирмите, ангажирани с дейността по зимна поддръжка на пътната мрежа – „Нелсен Чистота” и ОП „Зелени системи”. Доуточнени са мерките и дейностите, територията на града е разпределена на райони, създаден е работен график за всички дни, в които има риск от усложнена метеорологична обстановка.

Фирма „Нелсен Чистота” разполага с 25 машини, сред които 10 снегорина, 8 камиона за разпръскване на инертни материали, три самосвала, две фадроми и др. Служителите на общинското предприятия „Зелени системи” ще чистят тротоарите, парковете и обществените пространства с няколко роторни снегорина и райдер, пригоден за зимни условия. Фирма „Пътни строежи ВТ”, която отговаря за зимната поддръжка на общинската пътна мрежа, също разполага с необходимия брой машини и инертни материали.

След проведени разговори фирмите партньори на Община Велико Търново „Политрейд Кънстръкшън”, ЕТ „Надежда – Надежда Христова” и „Водстрой ВТ” осигуряват допълнителна техника за снегопочистване, включително малогабаритни машини за по-тесните улици, както и шофьорски състав.

Кметът Даниел Панов призова великотърновци да не паркират автомобилите си по начин, създаващ трудности при снегопочистването, да се съобразяват с метеорологичните условия и да не предприемат пътувания, ако не е наложително.

Със заповед на Даниел Панов дните 5 и 6 януари /четвъртък и петък/ са обявени за неучебни за всички училища на територията на Велико Търново и селищата в общината. Мярката е превантивна, с цел опазване на здравето на децата и учениците и мотивирана с прогнозираното влошаване на времето, застудяването и риска от остри респираторни заболявания. Детските градини и яслите ще работят без прекъсване в тези дни, по обичайните си графици.

Social

Коментари