Откраднаха светеща шамандура край остров Вардим

15:10, 15 дек 16 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светещ модул на плаващ навигационен знак, собственост на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД), бе откраднат в района на остров Вардим. Информация за инцидента съобщават от АППД.

На 7 декември в 09:56 ч. в системата за контрол на ИАППД постъпва сигнал, че навигационен знак на rkm 548 е извън позиция и се движи навътре от брега на територията на Република Румъния. В този момент експерти на ИАППД се свързват с колегите си от АФДЖ – Галац, които от своя страна информират Гранична полиция - Зимнич. В полунощ е регистриран удар, след който се получава информация за разхерметизиране на навигационния знак и наклон.

На следващия ден местоположението на светещия модул не може да бъде локализирано, което предполага, че е в затвoрено и тъмно помещение под наклон. Експертите на ИАППД подават команда до устройството за промяна на режима за излъчване на светлина с цел съхранение на батерията. На 8 декември в 7:06 ч. модулът изпраща сигнал, че се намира в частен дом в с. Кончесть, Румъния, 16 km на север от о-в Вардим.

До 10 декември системата не спира да подава постоянни сигнали за удари и премествания. Следствие предоставянето на постоянна актуална информация до екипите на гранична полиция – Зимнич в Румъния, те извършват проверка по случая и откриват модулът в двора на частния дом. До момента се намира в с. Зимнич за доказателство по образуваното досъдебно производство.

През 2015 г. се осъществи осъвременяване на навигационно-пътевата обстановка в българския участък на река Дунав и се внедри система за мониторинг, която контролира и информира в реално време за местоположението и състоянието на знаците. Контролът се състои в проследяване на работата им чрез използване на Глобална система за позициониране и Автоматична идентификационна система, а наблюдението се извършва чрез компютърна система от експерти на ИАППД.

Доставените общо 160 светещи плаващи и 980 брегови навигационни знаци и фарове се закупиха по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама