10% ръст на туристите от Украйна е отчетен за деветмесечието

19:58, 21 ное 16 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
206 000 са били украинските туристи в България в периода януари – септември 2016 г, което формира ръст от 10% спрямо същото деветмесечие през 2015 г. Същата е стойността на увеличението на посещенията на туристи от Украйна във Велико Търново и региона.

Това стана ясно след среща между кмета на старопрестолния град Даниел Панов и украинския посланик у нас Н. Пр. Микола Балтажи. В разговора участваха също заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, областният управител проф. Пенчо Пенчев и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Присъстваха и представители на бизнеса от региона.

Даниел Панов и участващите в срещата изразиха обща позиция, че България и Украйна, в частност – областите Велико Търново и Полтава могат да разширят сътрудничеството си в сферите на високите технологии и аутсорсинга, енергетиката и селското стопанство, културата, образованието и туризма. Н. Пр. Микола Балтажи оцени икономическата среда в България като благоприятна за инвеститорите, като отчете и увеличения български износ към Украйна.

По идея на Даниел Панов през април 2017 г. в старопрестолния град ще бъде организиран бизнес форум с участието на предприемачи и фирми от България и Украйна, съответно – от регионите Велико Търново и Полтава. Презентации на Украйна в рамките на Международното изложение „Културен туризъм” през април 2017 г., обмен на ученици, организиране на съвместни изложби и разменени гостувания на фолклорни групи също бяха набелязани като стъпки за разширяване на двустранното партньорство.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама