Председателят на Окръжния съд в Хайделберг посети Съдебната палата във Велико Търново

15:43, 09 ное 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Окръжния съд в гр. Хайделберг д-р Франк Бреде бе на посещение като гост на Великотърновския окръжен съд по програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Информация за срещата съобщава прес центърът на Окръжния съд. 

Магистратът от провинция Баден-Вюртемберг, Федерална република Германия бе посрещнат на 7 ноември от Ивелина Солакова, и.ф. административен ръководител-председател на Окръжен съд Велико Търново, Теодорина Димитрова, зам.-председател на ВТОС и съдия Искра Пенчева, които подробно го запознаха с работата на ръководството на съда, с функциите на администрацията, с деловодната програма и електронните досиета на делата и с програмата за случайно разпределение на дела. Д-р Бреде изслуша лекция с мултимедийна презентация за структурата на съдебната власт в България и на Окръжен съд Велико Търново в частност. Той бе запознат и с историческото развитие на съдебната власт в страната, като посещението му включваше сградата на Учредителното събрание във Велико Търново, към което той прояви особен интерес. Д-р Бреде бе очарован и от множеството исторически забележителности във Велико Търново, от красотата на старата столица и изградената туристическа инфраструктура, както и от аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. 

На 8 ноември д-р Бреде се срещна с Янко Янев, административен ръководител-председател на Апелативен съд Велико Търново, като прояви особен интерес към взаимоотношенията и комуникациите между отделните съдилища в рамките на апелативния район и съдебния окръг. Той имаше и множество въпроси по отношение на взаимодействието между съдебната власт, медиите и широката общественост и конкретно на практиките в съдилищата в старата столица. Председателят на Окръжния съд в Хайделберг заяви, че е изумен от възможностите за отделечен достъп до електронните досиета по дела, както и за наблюдаване на заседанията на Висшия съдебен съвет на живо, посредством онлайн-системи. 

„Трябва да кажа, че съдебната система в България е по-модернизирана, отколкото тази в Германия. При нас тези неща се случват много по-трудно, има множество условности и формалности, които се налага да спазваме, но се надявам, че ще успеем да ви догоним в близкото бъдеще”, сподели д-р Бреде. Той допълни, че българската съдебна система е много по-прозрачна и достъпна от тази във Федералната република, където взаимодействието с медиите и широката общественост е значително по-консервативна. Като пример той посочи, че в Германия не съществува практика за публикуване на съдебните актове в интернет, за разлика от България, в която това се прави от години. По време на срещата, Янев предложи да се работи за едно по-тясно сътрудничество между Окръжен съд Велико Търново и Окръжен съд Хайделберг, както и между апелативните съдилища във Велико Търново и в гр. Карлсруе, като идеята му бе приета с ентусиазъм от германския му колега, който заяви, че ще работи активно за да може подобно взаимодействие да се случи в бъдеще. 

След срещата, д-р Бреде присъства на първоинстанционни и въззивни съдебни заседания по граждански дела във ВТОС. Визитата му приключи с посещение на Районен съд Горна Оряховица, където бе посрещнат по стар български обичай с хляб и сол от Павлина Тонева, административен ръководител-председател на ГОРС. 

През тази година ЕМСО за първи път организира обмен на опит между административни ръководители на съдилища от държавите-членки на Европейския съюз, като председателят на Окръжен съд Хайделберг изрично е пожелал да посети съдилища в България. 

Окръжен съд Велико Търново е бил избран от Националния институт на правосъдието за посещението на д-р Бреде, тъй като е един от водещите съдилища по отношение на опита в програмата за международен обмен. През 2012 г., той бе посетен от група от съдии от Испания, Италия и Германия, а през 2015 г. съдът прие група от представители на съдебната система на Република Косово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама