Система за специализиран достъп до ел. досиета на делата заработи в Апелативен съд Велико Търново

15:54, 27 окт 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Страните по дела в Апелативен съд Велико Търново и техните процесуални представители вече имат възможност да осъществяват отдалечен достъп до всички материали и документация в електронните досиета на производствата.

Новосъздадения модул за специализиран достъп бе представен официално днес пред членове на великотърновската адвокатска колегия и журналисти от старата столица.

„Една от целите ми при встъпването ми в длъжност като административен ръководител бе и продължава да бъде максимално откритото правораздаване в апелативен район Велико Търново, което да бъде и в крак с днешното модерно електронно общество, да се прокарат първите стъпки на електронното правосъдие. Затова и от 01.10.2015 г. започна създаването на електронни досиета на делата, което до тогава не бе правено. Година по-късно, вече имаме реализирана система за пълен достъп до тези досиета от страните и техните процесуални представители. Чрез нея те, в реално време, от своите компютри или дори мобилни телефони, могат да видят всичко това, което виждат и самите съдии, когато използват деловодната програма на съда.”, заяви Янко Янев, административен ръководител-председател на Апелативен съд Велико Търново, който лично представи системата за специализиран достъп.

Той подчерта, че новата услуга е реализирана изцяло със собствени ресурси на съда, като за целта не са разходвани никакви пари от държавния бюджет или средства от ЕС.

Присъстващите имаха възможност да видят стъпка по стъпка процесите по регистрация, оторизация и пряко осъществяване на достъпа до електронните папки по делата, като получиха подробни практически разяснения от системния администратор на ВТАС Светослав Данчев.

Адвокатите от ВТАК имаха възможност да задават своите въпроси, като част от тях направиха и предложения за допълнително подобряване на работата със самата система. Те ще бъдат взети предвид при нейното допълнително развитие и надграждане.

Новият модул позволява на всички страни по дадено дело и техните процесуални представители да извършват справки по електронен път, посредством създаден интерфейс на страницата на Апелативен съд Велико Търново. Справките чрез специализираната система могат да се извършват в реално време като тя обезпечава достъп до всички документи (писма, жалби, актове, протоколи и т.н.), приложени по съответното дело на ВТАС. Специализираният достъп се осъществява съгласно приети вътрешни правила, които са публикувани на страницата на Апелативен съд Велико Търново в раздел „електронно дело” и всеки може да се запознае с тях.

Новата система спомага за оптимизираното използване на ресурсите на съда, гарантира по-бързото и качествено обслужване на гражданите и допринася за намаляване на бюджетните разходи на съда.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама