На Димитровден в Козловец отбелязват празника на селото

15:25, 24 окт 16 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С различни инициативи в свищовското село Козловец местните жители отбелязват своя празник. По традиция той се чества на Димитровден, тъй като местната църква носи името „Свети Великомъченик Димитър Солунски”. Информация за честванията съобщават от Община Свищов. 

В събота, в селото се състоя концерт, в който взеха участие деца от местната детска градина, Певческата група към Културен клуб на пенсионера „Детелина” в Козловец и самодейци от НЧ „Развитие – 1891”. В програмата се включиха с изпълнения и представителите на танцова формация „Радостина” – Свищов и танцова формация „Шарения” – с. Вардим с ръководител Елка Иванова. В края на концерта ръководителите на местните самодейни състави изненадаха всички в публиката като излязоха заедно на сцената и представиха свое общо изпълнение. 

По време на тържеството кметът на Козловец Борис Велев прочете приветствено слово към всички жители на селото. Своя поздрав поднесе и кметът на Общината Генчо Генчев. 

На тържествения концерт в село Козловец присъстваха още председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-кметът Анелия Димитрова, секретарят на Общината Любомира Петрова, Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство” и кметът та село Вардим Сенка Добрева. 

Навръх Димитровден – 26 октомври в православния храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски” в Козловец ще се отслужи тържествена литургия. Тя ще започне в 9 часа. Предвиден е и традиционният курбан за здраве на местните жители.

Празникът на селото се организира от Настоятелството на Народно читалище „Развитие – 1891” и Настоятелството на храма в село Козловец. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама