Инж. Манолов с презентация на Годишната среща на местните власт

08:29, 10 окт 16 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пред кметове и председатели на Общински съвети от цялата страна инж.Емануил Манолов говори по темата за такса „Битови отпадъци“ през 2017г. и възможните решения. Кметът на Община Павликени взе участие в Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/.

Форумът се проведе пред уикенда в к.к. „Албена“ като се включиха над 600 общински лидери от цялата страна - кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, секретари и експерти от общинските администрации, съобщиха от местната администрация в Павликени.

Кaк щe бъдe oпpeдeлянa и нaчиcлявaнa тaкca битoви oтпaдъци зa 2017 г. e eднa oт вoдeщитe тeми нa гoдишнoтo cъбpaниe нa Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщинитe. Инж.Манолов се е включил с презентация в специалния панел по темата, заедно с кмета на община Димитровград Иво Димов и председателя на Общински съвет Стара Загора Емил Христов.

От следващата година таксата вече няма да се определя по данъчна оценка на имота, а на база количество отпадък.

„Проблемите ще се задълбочават. Трябва заедно да намерим решения, за да живеем в чисти селища, и да продължим да плащаме поносими такси“, е заявил по този повод инж.Манолов.

Той е представил пред колегите си работещите модели в Европа. Договорено е намаление на размера на отчисленията за депониране на отпадъци по Закона за управление на отпадъците за 2017 и за 2018 година, като се предвижда малко по-значителен ръст през 2019г., посочил е още инж.Манолов.

Кметът на Павликени е представил и примера с регионалното депо за отпадъци на пет общини в с.Санадиново, сред които е и Община Павликени. „Операторът на сметището е с права да реализира събраните рециклируеми отпадъци, като приходите от продажбата са за негова сметка. За обработката на отпадъците общината му плаща такса, а също и ДДС на държавата“, е посочил още инж. Манолов.

По време на XI-та годишна среща са дискутирани още актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини като предлагането на удобни и достъпни административни услуги за гражданите и бизнеса, новите ангажименти на общините, свързани с прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование и възможните решения за общините, въпроси с градското развитие и устройството на територията и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама