120 години читалищна дейност отбелязаха дейците на културата в Джулюница

15:07, 03 окт 16 / Култура 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поредица от събития отпразнуваха 120 години от основаването на читалището си жителите на село Джулюница. Информация за празненствата съобщават от културната институция. 

В продължение на няколко дни протичаха проявите, посветени на годишнината. Началото на седмицата на културата постави мултимедийна презентация, която показа пътя, който в столетната си история са извървяли възпитаниците на читалището. Презентацията представи учредяването на читалището, уреждането на библиотеката, дейностите на културната институция през годините, наградите, традициите, както и хората, допринесли с делата си за запазване на българския дух и за издигане на просперитета на НЧ „Пробуждане”. Гостът на събитието – директорът на Регионалната библиотека Иван Александров, поднесе на читалищното настоятелство подаръци и дарение от книги за обновяване на библиотечния фонд. 

Освен презентация за развоя на читалищната институция, се проведоха и кинопрожекции и бе видяна играта на театралната трупа от Сушица, която представи комедийната постановка „Червени рози” от Алдо Бенедети. Състоя се и среща-разговор с джулюнския писател Стоян Цонев, както и конкурс за рисунка на тема „Джулюница в миналото и днес”. Деца и учители посветиха цялото си време и внимание на изобразителното изкуство. Бъдещи художници рисуваха в парка фонтана, паметника на именития джулюнски детски поет Цоньо Калчев, сградата на кметството и читалището, паметника на загиналите и много други забележителности, с които децата се гордеят. С много цвят и настроение бяха изпълнени рисунките на малките художници, за което те получиха награди и почерпка от читалищното настоятелство. Септемврийската седмица на културата завърши със среща на джулюнчани с писателя Стоян Цонев по повод неговата 75-годишнина и отбелязване на 50 години творческа дейност. По този повод бе направено представяне на новата му книга „На бял камък не стъпих”, а за житейския му път разказа д-р Калина Иванова, зам-директор на регионалната библиотека. На събитието присъстваха учители, приятели, съученици, семейството и роднини на писателя, които разказаха мили спомени от детството в родната Джулюница. Творецът получи плакет от д-р Иванова и картина за спомен от читалището, специално рисувана за повода от художничката Даниела Христова.

Кулминацията на празника обаче се състоя в навечерието на Деня на музиката и поезията. За годишнината бе организиран празничен юбилеен концерт, в който се включиха малки и по-големи самодейци от селото и гост-изпълнители. Годишнината джулюнчани отбелязаха в салона на културната светиня, а богатата празнична програма споделиха не само жителите на селото, но и много гости. Кметът на Общината д-р Гецова изпрати поздравителен адрес и честити юбилея на всички читалищни дейци – бивши и настоящи и на по-малките творци - децата, които създават днешния културен облик на своето родно село. На юбилея на читалището, най-дългогодишният му член Стефан Славев получи Диплом за цялостен принос в развитието на читалищната дейност и бе удостоен със званието „Почетен член”, а на актрисата Параскева Събева бе връчен Диплом за активна театрална дейност по повод нейната 80- годишнина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама