Строеви хватки, заря и спектакълът „Царевград Търнов - Звук и светлина” събраха над 7000 жители и гости на Велико Търново пред Царевец

15:06, 23 сеп 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строеви хватки на армейците от Националния военен университет „Васил Левски”, тържествена заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” събраха над 7000 жители и гости на Велико Търново на площада пред Царевец. Проявите бяха кулминация на честването на 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

В словото си пред армейците, официалните гости и хилядите зрители кметът на община Велико Търново Даниел Панов припомни, че в подножието на крепостта Царевец са се случили едни от най-славните държавнически актове в историята на България. Сред тях са възобновяването на българската държавност от Петър и Асен на Димитровден 1185-та година, свикването на Учредителното събрание, положило основите на Третата българска държава. приемането на първата българска конституция, останала завинаги в историята ни като Търновска, прокламирането на 22 септември 1908 година на Независимостта на Третата българска държава.

„От векове Търново е градът, който свято пази сърцето на България. Днес всички ние се прекланяме пред светлата памет и достойнството на дейците на българското Възраждане, Освобождение и пред строителите на Третата българска държава. Помним техните завети и следваме тяхната любов, отдаденост и преданост пред България. От името на всички българи благодаря на институциите, организациите и личностите, които направиха необходимото Денят на Независимостта да заеме своето достойно и полагащо се място в празничния календар на Отечеството”, каза кметът Даниел Панов.

Културната програма във Велико Търново продължава днес и утре с Фестивал на занаятите и събитието Нощ на Самоводската чаршия. Алеята на занаятите в старопрестолния град ще оживее, а посетителите ще могат да се докоснат до самобитния талант на майсторите на чаршията и на занаятчии от страната, да видят изпълнения на улични артисти и пърформанси на фона на уникалната архитектура и автентична обстановка на Старо Търново.

В съботната вечер /24 септември/ върху фасадата на галерия „Борис Денев” ще бъде излъчен уникалният 3D-мапинг спектакъл „Величието на Асеневци”, който ще може да се наблюдава от цялата стара част.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама