Премиерът Борисов откри възстановената крепост Трапезица във Велико Търново

20:05, 22 сеп 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът на Република България Бойко Борисов гостува във Велико Търново в деня на Независимостта, съобщават домакините от кметската администрация.

По покана на кмета на старопрестолния град и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов Борисов, заедно с Панов и президента на фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост Трапезица. 

От 2012 г. досега в знаковата за България и Велико Търново историческа местност са вложени 6,7 милиона лева. Последната инвестиция от 2,5 милиона лева е осигурена от фондация „Гейдар Алиев”, с личната съпричастност и подкрепа на Мехрибан Алиева. През 2015 г., по време на срещата между Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев премиерът дава идеята първата инвестиция на фондацията в Източна Европа и в България да е във Велико Търново. Да участва в разговорите е поканен и кметът Даниел Панов, който прави впечатляваща презентация за крепостта Трапезица. В резултат на проекта са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, три средновековни църкви с автентични стенописи, изградена е туристическа алея с дължина около километър, монтирано е художествено осветление, а бившата археологическа база е превърната в Интерактивен център за интерпретация на културното наследство. В подножието на Трапезица е изградена пътна инфраструктура. Крепостта ще е отворена за посетители от утре.

„Днес, във Велико Търново се сбъдна една 132-годишна мечта на нашата общност. Благодаря на премиера Бойко Борисов за поетата инициатива, която бе във връзка с честване на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на Втората българска държава.Благодаря на Мехрибан Алиева за това, че осигури финансирането за реализацията на този изключително за България и Велико Търново проект. С отварянето на Трапезица за посетители старопрестолният град вече разполага с най-големия музеен комплекс на открито в страната и на Балканите. В миналото Царевец и Трапезица са били неизменно свързани и са оформяли сърцето на столичния Търновград - днес тази връзка е възстановена”, обърна се Даниел Панов към Бойко Борисов и Мехрибан Алиева. Той им подари автентични медальони, намерени при разкопките на крепостта преди повече от век.

„Нищо не е толкова видно за хората, когато една мюсюлманска страна изгражда църкви в България, а ние като християни пък поддържаме джамии. Това е именно и силата на света в многообразието на културите и ако се научим всички да живеем мирно, добре и заедно няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години“, подчерта по премиерът Борисов. 

„Между България и Азербайджан има силно стратегическо партньорство и това се вижда на всички равнища. Сигурна съм, че днешният ни проект ще допринесе за развитието на връзките между двете страни. Специално благодаря на министър-председателя, затова че той контролираше всичко и ни подпомагаше във всяко едно отношение“, посочи Мехрибан Алиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама