Велико Търново чества 108-годишнината от Независимостта

16:23, 22 сеп 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново е национален център на честванията по повод 108-годишнината от обявяването на българската Независимост, съобщава местната администрация.

 Тържествата започнаха в храма на цар Иван Асен II “Свети Четиридесет мъченици” със Света литургия. В църквата, която е сред най-големите български светини, бяха кметът на старопрестолния град и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народният представител и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова.

След края на богослужението бяха положени цветя пред гроба на цар Калоян. В двора на храма бе прогласен манифестът на цар Фердинанд, с който България отхвърля последните частици от васалитета , а цяла Европа узнава, че българската държава отново е независима. Великотърновският митрополит Григорий освети бойното знаме на 18-и Етърски полк, както и знамената на институции, учебни заведения и организации. 

Тържествата продължиха зад крепостните стени на Царевец. В словото си Даниел Панов припомни за изключителната важност на прогласяването на Независимостта и подчерта, че с държавническия акт цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов поставят завършека на важния цикъл от събития, формиращи Третата българска държава. „В цяла Европа гръмко отекват смелите и решителни гласове на родните държавници и политици, които поставят интересите на Майка България над своите страхове и притеснения от сблъсъка с Великите сили в зората на 20-ти век”, изтъкна кметът на Велико Търново.

„На 22 септември 1908 година, за пореден път в историята на България Търново заема водещо място в особено важен политически акт, който надгражда българската държавност и възвръща славата и достойнствата на българския народ. Днес всички ние имаме един свещен дълг - да помним и пазим паметта на хората, които посветиха себе си на Майка България и защитиха нейните интереси, а родолюбието и патриотизмът да бъдат ежедневна политика и обществена практика. Дължим го в памет на достойните ни предци, за бъдещето на децата и внуците ни”, продължи Панов.

Тържествено слово произнесе и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Даниел Панов, официалните гости, дипломатическите представители и многобройните жители и гости на Велико Търново поднесоха цветя и венци пред Пирамидата на Независимостта. 

От Царевец към центъра на Велико Търново кметът Даниел Панов поведе празничното шествие. Стотиците ученици, стотиците млади хора, многобройните жители и гости на града и военната музика създадоха неповторима атмосфера, каквато може да бъде усетена само в центъра на България. Включиха се също заместник-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, народният представител и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, министрите на туризма и на отбраната Николина Ангелова и Николай Ненчев, заместник-кметовете Ганчо Карабаджаков и Снежана Данева-Иванова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, депутати, общински съветници, интелектуалци, дипломати от различни държави. Пред паметника Майка България се състоя военен ритуал. Поднесени бяха цветя и венци в памет на славните българи, борили за Свободата, Съединението, Независимостта и националното обединение на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама