37 разрешителни за ремонти на частни паметници на културата във Велико Търново за 2 месеца

14:54, 02 сеп 16 / Култура 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само за два месеца Община Велико Търново издаде 37 разрешителни за ремонти на покриви и фасади на сгради в старата част на града, които са частна собственост и са със статут на паметниците на културата, съобщиха от местната администрация.

В десет от къщите вече се извършват нужните строителни работи, а собствениците им спазват издадените от Общината предписания. Кметът Даниел Панов лично се увери как текат ремонтните дейности.

Всички сгради, за които са разписани позволителни, са част от архитектурния резерват, за какъвто е обявена старата част на града.

Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община с богато културно-историческо наследство Даниел Панов отново поставя въпроса за нуждата от работеща дигитална база с данни за всички паметници на културата. „Всяка община има регистри за сградите и обектите, които са недвижимо културно наследство. Те се актуализират постоянно. Нужно е НИНКН да ги изиска и да ги обедини в една работеща дигитална база, в един дигитален архивен фонд”, обясни Даниел Панов.

„Цялата синхронизирана информация ще улесни органите на реда да търсят отговорност от собственици на паметници на културата, които не полагат необходимите грижи за опазването им”, подчерта кметът.

Още през 2012 г. от Велико Търново бе подето начинанието за създаването на Закон за старите столици. Инициирани са редица нормативни промени - в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, което облекчава процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама