Очакват премиера Борисов за откриването на реставрирания хълм Трапезица

07:37, 01 сеп 16 / Култура 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очакват премиера Бойко Борисов за откриването на реставрирания исторически обект Трапезица. Официално хълмът ще бъде отворен за посетители на 22-ри септември, съобщиха от кметската администрация в старата столица.

Над 60 000 лв. инвестира Община Велико Търново в изграждането на предпазни съоръжения на историческия хълм Трапезица, информираха още от Общината.

Припомняме, че преди година и половина започна социализация и реставрация на обекта, благодарение на фондацията „Гайдар Алиев“ от Азербайджан, която дари над 2,5 млн. лв.

По проект хълмът трябваше да отвори врати за посетители по-рано, но поради липса на предпазни елементи това се забави. От седмица работници монтират дървени заграждения.

Припомняме, че при ремонта на историческото място преди 2 години бе изграден и фуникуляр, който да изкачва туристите до върха на хълма. Той вече е пуснат в експлоатация.

Цените за използването му са 16 лв. на човек, като за учащи и студенти е 12, за пенсионери 13, за семейства с до 3-ри деца 26 лв., за хора с увреждания – 5 лв., а за деца под 7 години – безплатно. В сумата влиза е входния билет за посещение на туристическия обект.

Ще бъде екпонирана и постоянна изложба с находки от последните сезонни проучвания на обекта в музейния комплекс на хълма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама