Общинският съвет утвърди входните такси за крепостта Трапезица

14:49, 25 авг 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великотърновският общински съвет утвърди входните такси за крепостта Трапезица, която ще приема туристи от 22 септември. Те са определени от Регионалния исторически музей, положително бе и становището на Комисията по нормативно-правна уредба в местния парламент. Стойността на входа за посетители на възстановения с инвестиция от над 7 милиона лева музеен резерват е определена в Наредбата за местни такси и цени на услуги, чиито изменения бяха приети днес.

Срещу 6 лева жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да разгледат крепостта Трапезица, ако използват пешеходния подход, който се намира до разклона на пътя Велико Търново – Арбанаси към кв. „Асенов”. Този тип билети за учащи ще са по 2 лева, а за български граждани на възраст над 60 години – по 3 лева. Вход за деца до 7 години и хора с увреждания няма.

Ако посетителите използват изградения по проект фуникуляр, тогава комбинираната такса за входа и релсовото транспортно средство става 16 лева. Деца до 7-годишна възраст ще се допускат безплатно. За учащи комбинираният билет е на стойност от 12 лева. Хората с увреждания ще заплащат само 50% от стойността на превоза, или входът за тях става на цена от 5 лева. 26 лева ще струва ползването на релсовото транспортно средство и входът за крепостта на семейства с до три деца на възраст между 7 и 18 години.

През последните няколко години в социализацията, укрепването и частичната реставрация на крепостта са инвестирани над 7 милиона лева. Реализирани са два проекта на Министерството на културата, изготвени с експертна помощ от общинската администрация. Първият проект е „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица в град Велико Търново”, на стойност от 4,6 милиона лева. Вторият проект бе за социализация и частична реставрация на крепостта, финансиран с дарение в размер на 2,5 милиона лева от фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама