Даниел Панов: Създаването на дигитална база трябва да е приоритет за опазване на културно-историческото наследство

18:41, 22 авг 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приоритетното създаване на работеща дигитална база с данни за всички паметници на културата предлага  председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ и кмет на Велико Търново - Даниел Панов. Позицията е по повод пожара в Пловдив, унищожил емблематичните Тютюневи складове.

Даниел Панов посочи, че в момента архивният фонд в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ е само на хартиен носител. „Дигитализацията на този фонд ще позволи всяка една сграда да е налична със своята история, данни за собствениците, исканите промени по архитектурата и устройството й в годините, както и строителните планове. Цялата синхронизирана информация ще улесни органите на реда да търсят отговорност от собственици на паметници на културата, които не полагат необходимите грижи за опазването им”, посочи Даниел Панов.

„Общините с недвижимо културно наследство имат стратегия за опазването му. Стотици са запуснатите частни сгради в общините и кметовете знаем колко трудно е да издирим и да комуникираме със собствениците им относно издадените предписания за укрепване. Създаваме регистри, които се актуализират постоянно. Тези данни са налични в общинските администрации. Нужно е НИНКН да ги изиска и да ги обедини в работеща дигитална база”, обясни кметът на Велико Търново.

Отскоро в сила са новите промени в Закона за културното наследство, предвиждащи глоби от 3000 до 10 000 лева за физически лица, които не полагат нужните грижи за културните паметници, и до 30 000 лева за юридически лица. „Настоявахме за създаване на регионални звена, които вече ще са факт в шест общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен. Новите структури ще помогнат за по-бързото и оперативно решаване на проблемите със старите къщи и за превенция върху културно-историческото наследство. Уверен съм, че местната власт разполага с необходимата експертиза да се справи”, завърши Даниел Панов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама