Реставрират иконостаса, владишкия трон и проскинитария в църквата в Плаково

12:20, 22 авг 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на културата отпуска на Община Велико Търново над 46 000 лева за църквата „Рождество на Пресвета Богородица” във великотърновското село Плаково. Одобрен е подаденият в началото на годината проект за художествена консервация и реставрация на иконите от иконостаса, върху които са изобразени сцената „Разпятие”, китрите със Света Богородица и Св. Йоан Богослов, както и цикълът „Шестоднев”. Оригиналния си вид ще възвърнат също владишкият трон и храмовият проскинитарий.

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” е осветена през 1847 г. Тя е построена върху основните на стар храм и е дело на ученик на майстор Колю Фичето. Иконостасът е създаден от тревненски майстори и е един от малкото, които са запазени в автентичния си вид. Днес е в почти напълно комплектован, без допълнителни подмени и доработки, затова представлява безценен паметник на тревненското възрожденското резбарско и зографско изкуство.

Автори на иконите са Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Всички творби са изпълнени в темперна техника върху дървена основа. Те са рисувани в периода 1846-1850 г. Проскинитарият, както и Владишкия трон са оформени и декорирани по същия начин като иконостаса, от същите тревненски майстори. Целта на настоящия проект е да бъдат спрени започналите в резултат на времето и други външни фактори разрушителни процеси. В резултат ще бъде възстановен автентичният вид на иконостаса и църковното обзавеждане.

През 2012-2013 г. бе ремонтирана камбанарията на храма в с. Плаково, а през 2014 г., отново с целево финансиране бяха извършени консервационни и реставрационни дейности върху общо 26 храмови икони. С настоящия проект ще бъде завършена реставрацията на църковното обзавеждане, което представлява комплекс от културни ценности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама