Янтра вече е защитена зона със заповед на Министерство на околната среда и водите

08:05, 17 авг 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева издаде заповеди, с които са обявени защитени зони "Ахелой-Равда-Несебър" и "Река Янтра". Разпоредбите вече са обнародвани в "Държавен вестник" и са влезли в сила. Териториалният обхват на двете защитени зони е определен с координатните регистри на граничите точки, неразделна част от заповедите.

В защитената зона "Река Янтра" се опазват сухоземни и сладководни природни местообитания, както и редица видове бозайници, земноводни, влечуги, риби и безгръбначни. Сред ограниченията, които се въвеждат със заповедта, са разораване и залесяване на поляни и други естествени открити пространства в горските територии, промени в хидрологичния режим на водозависими природни местообитания, реализиране на нови ВЕЦ, както и на нови фотоволтаици и ветрогенератори извън урбанизирани територии.

Въведените със заповедите ограничения са задължителни за изпълнение, а нарушителите се наказват съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за биологичното разнообразие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама