Опера и балет в „Севилският бръснар" от Росини на „Моцартовите празници" в Правец

14:04, 15 авг 16 / Култура 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 17 август, от 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт ще бъде представен оперно-танцовия спектакъл на операта „Севилският бръснар” от Росини на Русенската опера.

Спектакълът се посвещава на 200 години от първото представление на „Севилският бръснар“ и е специално подготвен по поръчка на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец. Диригент Карло Донадио от Италия, режисьор Боян Иванов, хореография Ангелина Гаврилова, художник на декора и костюмите Яна Дворецка. Участват гост-солистите Петя Петрова в ролята на Розина, Алек Аведисян /Фигаро/, Назар Тацишин /Украйна/ - Алмавива, Гергана Ряшева /Берта/, солистите на Русенската опера Момчил Миланов /Дон Базилио/, Пламен Бейков /Доктор Бартоло/, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Русе и артисти от Балет „Арабеск“.

Идеята да се представи популярното и обичано оперно заглавие с  необичаен танцов прочит, без да се нарушава сюжета и музикалната драматургия, е изцяло на артистичния директор на ММФ „Моцартови празници“ Христина Ангелакова. Световната оперна певица вече няколко последователни години развива тенденцията  да се подготвят за фестивала атрактивни спектакли с оригинално съчетание на  различните видове изкуства. Така през 2014 година се роди музикално-театралния спектакъл „Моцарт и Салиери“, а на следващата година – музикално-танцовият „Реквием“ на Моцарт. Впечатлена от постановката на балета „Спящата красавица“ на русенския балет, Христина Ангелакова кани без колебание режисьора Боян Иванов да постави „Севилският бръснар“ в Русенската опера. Хореографията поверява на Ангелина Гаврилова, която освен със своята впечатляваща индивидуалност като балерина от трупата на балет „Арабеск“, през последните години се налага и като  много интересен хореограф със свой уникален почерк. Боян Иванов е от малкото театрални режисьори със сериозна музикална подготовка – талантливият експериментатор си е извоювал творчески авторитет както с постановките си в България, така и в чужбина. Основна роля в неговите последни  творчески проекти играе смесването на различните сценични форми – танцов театър, опера, балет, видео мапинг. “Севилският бръснар” е точно такъв опит. Заедно с хореографа Ангелина Гаврилова екипът от певци и танцьори се заема с предизвикателството да осъществи срещата на класическото произведение с модерния танц. Към тандемът режисьор-хореограф успешно се присъединява и талантливата млада художничка Яна Дворецка.

Христина Ангелакова прави и много свеж подбор на солистичния състав на спектакъла....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама