Започва реставрацията на Шишмановата баня в кв. „Асенов”

15:29, 12 авг 16 / Култура 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва консервация, реставрация и експониране със защитно покритие на Шишмановата баня в Старата столица. Възстановяването на обекта ще се извърши по проект „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие”. 724 935 лева е стойността на проекта, който трябва да се реализира до 30 април 2017 година. Средствата се осигуряват по финансовия европейски механизъм на Норвежката програма.

Обектът е публична общинска собственост и със статут на „единична недвижима културна ценност” с категория „национално значение”. Банята е наречена „Шишманова”, тъй като се счита, че е останала от времето на последния български владетел преди падането на Търново под турско робство.

Аварийните мерки започват с укрепване на основните й зидове от запад. Консервационната намеса се изразява в моделирано надзиждане на останалите зидове, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителна височина. Въз основа на запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания ще бъде осъществено възстановяване на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Ще се моделира надзиждане при входа на южния зид и на източния зид. Ще бъде изградена преграда, която да изолира обекта от улицата. Ще се изгради стабилна покривна конструкция, гарантираща защитата на оригинала. Предвидени са мерки за благоустрояване на терена около паметника и мерки, които да подчертаят уникалността му”.

 10 на сто от ангажираните работници в изпълнението на дейностите съгласно изискванията на европейския донор ще бъдат трайно безработни лица. След укрепването на Шишмановата баня тя ще се превърне в среда за организиране на „открити” уроци по История. Ще бъде включена и в туристическия маршрут между храмовете „Св. 40 мъченици”, „Успение Богородично”, „Св. св. Петър и Павел”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама