Във Велико Търново се реализира проект „Подкрепа за независим живот“

16:30, 09 авг 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 01.02.2016г. стартира Проект „Подкрепа за независим живот“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 с цел надграждане постигнатите добри резултати по Схема „Алтернативи“, Операция „Помощ в дома“ и Процедура „Нови алтернативи“.

В изпълнение на заложените по проекта цели бе разкрит Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, който се намира в гр. Велико Търново на ул. Филип Тотю № 18 в сградата на Спортен комплекс „Ивайло“. Към настоящия момент в Центъра се предоставят интегрирани социално-здравни услуги и психологическо консултиране за създаване на благоприятна среда за живот на 69 лица с увреждания, в т.ч. и деца, и хора над 65 г., които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване или в риск от социална изолация. Грижи за тях полагат общо 58 лица, назначени на трудов договор.

В периода 25 - 27- ми май беше проведено въвеждащо обучение за предоставяне на социалните услуги в домашна среда „Личен асистент“, „Домашен помощник“ и „Социален асистент“ на одобрените за работа кандидати, като за преминалите успешно беше издаден сертификат удостоверяващ знанията и уменията, които са придобили по време на обучението.

Заемащите длъжността „Личен асистент“ полагат грижи в домашна среда за един потребител, а заемащите длъжността „Домашен помощник“ предоставят необходимата помощ на двама или трима потребители.

Към настоящия момент са подадени 211 заявления от кандидат-потребители за ползване на социалните услуги, предоставяни от Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Всеки месец се актуализира списък на чакащите кандидат-потребители, като към 01.08.2016 г. данните са: за социалната услуга „Личен асистент“ - 133 чакащи кандидат-потребители; за социалната услуга „Домашен помощник“ - 48 чакащи кандидат-потребители.

Продължителността на Проекта е 22 месеца ( от 01.02.2016 г. до 30.11.2017 г.), от които 18 месеца от ( 01.06.2016 г. до 30.11.2017 г. ) ще се предоставят интегрирани социално- здравни и услуги и осигуряване на психологическа подкрепа на потребителите на Центъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама