С атрактивно дефиле започва международният фестивал на историческите възстановки

18:02, 25 юли 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С атрактивно дефиле на 28 юли започва Първият международен фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“. В събитието участват над 150 реанактори от България, Румъния, Сърбия, Русия и Украйна, които от 17,30 ч. ще се представят пред сградата на община Велико Търново, а след това ще минат по главната улица до площада пред Царевец. В автентичната среда на крепостта на българските царе от 29 до 31 юли те ще представят кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на българите от периода 12-14 век – времето на династията на Асеневци.

Фестивалът се организира от Община Велико Търново в партньорство с Регионалния исторически музей и великотърновският клон на Национално дружество „Традиция“.

В неговото първо международно издание ще се включи Тверският областен обществен военно-патриотичен фолклорно-етнографски и историко-реконструкторски клуб ”Дружина” и група “Бели орлови” от Белград, Сърбия, които в своите работилници на Царевец ще покажат обработката на кожа и метал, дърво и плат, работа с тъкачен стан, изработването на модели на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Танци, вокална музика и театър от Средновековието ще представи историческият танцов театър "A l'Entrada" от украинската столица Киев За събитието пристига и румънската група “Ursului brun” от Букурещ, която ще демонстрира средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.

Във фестивала ще участват групата за историческа фехтовка Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, опитните майстори на тъкани, ковани брони и оръжия, кожени обувки и старинни аксесоари от Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, Средновековното общество MODVS VIVENDI – София. Прабългарска юрта на Царевец ще издигне Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" – Варна, което на фестивала ще представи и бита и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство ще демонстрират амазонките от “Туида”, Сливен.

Символичният домакин на събитието НД “Традиция” клуб Велико Търново ще пресъздаде занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис. В събитието ще се включат свободните реконструктори Калина Атанасова от Варна, изработваща български средновековни костюми; майстор-ковачът, специалист по източни хладни оръжия и брони Борис Бедросов от Бургас; познавачът на старите монети и майстор гравьор Петър Петров, Варна, Йордан Сивков от Добрич - перфектно владеещ прабългарския лък и сабя; майсторът на хладни оръжия от Сливен Милен Петров и др.

Средновековният фестивален лагер на Царевец ще отваря в 9,00 ч., Събитията и демонстрациите на 29 и 39 юли ще са до 18,30 ч., а на 31 юли юли – до 16,30 ч.

Достъпът до Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“ е свободен, като се заплаща само обичайната входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ на касата на Регионалния исторически музей на пл. „Цар Асен І“. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама