Йоана Железчева е Абигайл в „Набуко“ на Царевец

12:53, 23 юли 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес от 21.00 часа на сцената на историческия хълм Царевец във Велико Търново, оперната прима на Бургаската опера Йоана Железчева за първи път ще изпълни пред жителите и гостите на старопрестолния град ролята на Абигайл в мега продукцията на операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

Един от най-красивите български гласове ще зарадва почитателите на белкантото със своето неповторимо превъплъщение в трудната, но мечтана и дълго подготвяна роля. Звездата на Бургаската опера направи своя блестящ дебют на родна сцена преди броени дни - на 19 юли и сега я очаква предизвикателството да се представи в рамките на първия летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“2016 във Велико Търново.

Певицата с необикновено красив глас и завидна вокална техника,  се подготвя дълго за своя дебют в ролята на Абигайл. Работи върху ролята в продължение на няколко години и тайно се надява да има шанса да я изпее. Най-добрата българска Бътерфлай, както я определят познавачите и публиката, се хвърля с жар към новото вокално и актьорско предизвикателство. Самата тя оценява по трудност и обем на ролята на властната Абигайл с най-тежките сопранови партии, с които се е срещала в своята кариера. Освен чисто вокалното предизвикателство, Абигайл е един многопластов и изпъстрен с нюанси образ. Разкъсана между любовта си и жаждата за власт, главната героиня в операта „Набуко“ не успява да преодолее своите емоционални противоречия и избира трагичния край.  

Йоана смята режисьорската намеса на Огнян Драганов за много важна – отначало певицата е имала съмнения, че за толкова кратко време ще успее да се справи с режисьорските задачи. Но още от първите минути на съвместна работа се убеждава, че режисьорът е брилянтно подготвен за своя спектакъл и резултатите идват светкавично.  

Суперпродукцията на операта „Набуко“ от Джузепе Верди се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 и обединява творческите състави на Старозагорската опера и на Държавна опера-Бургас. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. Сценичната адаптация за откритата сцена на хълма Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Режисьорската концепция е инспирирана от Вавилонската кула на Брьогел, която символизира вечните теми за борбата за свобода на поробените народи и тъгата по Родината на принудително разпръснатите по света изгнаници…

Диригенти на хора Младен Станев и Невена Михайлова. Концертмайстор Йордан Ковачев.

 Участват още солистите Емилия Джурова – в ролята на Анна, Евгений Арабаджиев – Върховен жрец, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама