57- годишен мъж от Павликени стана донор за трима души

18:38, 13 юли 16 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
57- годишeн мъж от Павликени стана донор на трима нуждаещи се пациенти, съобщават от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

На 12 юли пациентът изпада в мозъчна смърт, в следствие на кръвоизлив в черепната кухина – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките вземат хуманното решение да дарят органите /сърце и бъбреци/ и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която са проявили в такъв труден и тежък момент. Техният близък е пети случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но и втори реализиран донор.

Към момента на тежката загуба за семейството на 57-годишният мъж, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1023-ма. От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 997 от трансплантация на бъбрек.

От началото на 2016 г. заради хуманността и смелостта, т.е. безмерната сила на човешкия дух на близките на донорите, е даден шанс за живот на 21 души /18 бъбречни трансплантации и 3 трансплантации на сърце/.

Припомняме, че на 17 март т.г., 56-годишна пациентка на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, изпадна в мозъчна смърт и стана първият реализиран донор /бъбреци и черен дроб/ за 2016 г.  

Тогава чернодробната трансплантация бе извършена във Военномедицинска академия /втора за 2016 г./ от екипа на проф. д-р Никола Владов - началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.  Двете бъбречни трансплантации пък бяха осъществени в УМБАЛ "Александровска".

Експлантацията на сърцето и бъбреците на 57-годишният мъж бяха извършени в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто епик в късните часове на вчерашния ден взе донора, а трансплантациите продължават и към този момент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама