Започват безплатни изследвания за хепатит във Велико Търново

08:40, 09 юли 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод Световния ден за борба с хепатита - 28 юли, пациентско сдружение „ХепАктив“ в партньорство с Община Велико Търново организират безплатни и анонимни изследвания за хепатит. Те ще се проведат днес от 15.00 до 20.00 часа и утре  от 10.00 до 15.00 часа в парк „Марко поле”. Използват се бързи тестове, които работят с капка кръв, а резултатите излизат за 15 мин. Приемът на храна или вода не оказват влияние.

От хепатит В или С страда всеки 12 човек на планетата; това прави 400 млн. души по света. В България няма точна статистика за заболеваемостта, но се предполага че 110 000 са заразени с вируса на хепатит С, а други 350 000 с вируса на хепатит В. Хепатитът е вирусно заболяване, което поразява основно черния дроб и ако не се лекува навременно, може да доведе до фатални последици. Най-често симптоми липсват, и заболяването може да се установи само чрез кръвен тест.

Сдружението организира на 10 юли от 16.00 часа специалната среща, на която може да се получи допълнителна информация относно заболяването Хепатит (начини на предаване, предпазване, актуални терапии за лечение).  Персонална консултация ще се извършва на адрес: гр. Велико Търново, ул. ”Тодор Светослав“ 15 (хотелът в парк „Марно поле”), Конферентна зала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама