Комисия обследва състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново

16:04, 01 юли 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разширена комисия от експерти и специалисти от различни институции обследва състоянието на близо 100 сгради в старата част на Велико Търново. Къщите са частна собственост и като част от груповия архитектурен ансамбъл са паметници на културата. Комисията  е изготвила подробен анализ за всяка от сградите. След установяването на собствениците са издадени са предписания за укрепване и обезопасяване, а 25 от притежателите вече са започнали да ги изпълняват.

 Вече са приети измененията на Закона за културното наследство. Те предвиждат Велико Търново да стане център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН. До есента ще бъде осъвременен и регистърът на паметниците на културата, който съществува към Министерството на културата.

 След консултации с Националното сдружение на общините в Република България,  предложението за нормативни промени бе внесено в парламента от група народни представители, сред които са Красимир Велчев и Евгени Стоев, представляващ старопрестолния град и областта.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама