Общинските съветници тестваха новата електронна система за провеждане на сесиите

19:03, 29 юни 16 / Политика 25 670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници във Велико Търново тестваха новата електронна система, с помощта на която ще се провеждат сесиите и ще се осъществява гласуването. Тя ще бъде въведена още от утрешното заседание на Великотърновски общински съвет, като цялата сесия ще бъде излъчвана пряко на секцията на Общински съвет в електронната платформа на Община Велико Търново. Осигурени са специализирани камери, софтуер за управлението им и високоскоростна връзка с интернет. Така жителите на града и общината ще могат да се информират в реално време за дебатите по време на всяка сесия и гласуването на решенията.

Всеки общински съветник разполага със специално програмиран таблет. Устройствата са свързани в мрежа, до която достъп имат само ползвателите на информационната система. Всички потребители на системата имат свое потребителско име и съответните права за работа в нея. Посредством web-базираното приложение се облекчава и ускоряват процедурите по отправянето на питанията, разглежданията на точките от дневния ред, гласуването, включително и поименният вот.

Информацията за всяко заседание е достъпна и актуална по всяко време. Вотът се отчита чрез мултимедията в Голямата зала на Общината, като нагледно биват представяни както резултатите от гласуванията, така и нужната съпътстваща информация.

С новата система времето за подготовка на една сесия намалява в пъти, съкращава се времето за заседание и се създава ред в залата. Бързо и ефективно се отчитат и обработват резултатите след всяко заседание, включително и за кворума. 

Системата за безхартиено заседание на местния парламент е изцяло съобразена с изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Правилника за организацията и дейността. Чрез нея се повишаван прозрачността на вземането на решения и се улеснява  комуникацията между общинските съветници.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама