Свищов отбеляза 139 години от Освобождението си

16:58, 27 юни 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешния ден Свищов отбелязва 139 години от Освобождението си. На тази дата през 1877 г. руските войски нахлуват по бреговете на Дунава край Свищов и той става  първия освободен български град.

В храм „Света Троица” рано сутринта бе отслужен Благодарствен молебен. По-късно в зала 1 на Общината се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, на което гл. инспектор Стефан Димитров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов”.

По традиция на Братската могила в местността „Паметниците”  жители и гости на общината се събраха, за да отдадат почит към загиналите български и чуждестранни воини за свободата на Отечеството. Архиерейският наместник протойерей Руслан Личев и свещеници от Свищовска духовна околия отслужиха панихида за загиналите за Освобождението на град Свищов. Водещ на церемонията в м. Паметниците бе Йото Йотов, а в програмата участие взеха Мъжка вокална група с ръководител Петър Михайлов и Военно формирование 28 880 – гр. Белене.

На Братската могила венци и цветя поднесоха  Якуб Флашински – втори секретар заместник-консул на Полша, кметът Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, народните представители Клавдия Ганчева, Милен Михов, Иван Димитров и Мартин Димитров, представители на политически и неправителствени организации, учебни заведения, граждани.

По-късно бяха поднесени цветя в знак на признателност и пред паметника на ген. Драгомиров и паметника, символизиращ стъпването на освободителите в Свищов. Гостите на церемонията имаха възможността да посетят и музея „Преминаване на руските войски”.

Честването на 139-ата годишнина от Освобождението на Свищов започна още в петък с различни инициативи, организирани от Община Свищов. Кулминацията бе в неделния ден, когато се проведе зрелищна възстановка на форсирането на река Дунав и Освобождението на Свищов. За последно такава е била организирана преди 39 години. Във вчерашния ден хиляди местни жители и гости се събраха в м. Паметниците, за да видят организираната от клуб „Традиция” възстановка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама