Лясковец се подготвя за празника си

14:47, 26 юни 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официалният си празник жителите на град Лясковец отбелязват на 29 юни - Петровден. Това е денят, в който православната църква и вярващите християни отдават почит на апостолите Петър и Павел, чието име носи светинята над града - Манастирът „Св. Св. Петър и Павел”.

По традиция седмица преди самия Петровден започват проявите, посветени на официалния празник на Лясковец.   Неизменна част от празничните прояви всяка година са театрални представления на лясковска сцена – духовна храна за лясковската публика. Тази година, освен театър за възрастните жители на общината, бе предвидено и куклено представление за най-малките лясковчани. „Заешко училище”  представи Детско театрално студио за куклен театър „Дъга” град Елена на лясковските малчугани.   Най-новата рожба на козаревската театрална трупа „Боряна” по Йовков е тазгодишната постановка, която представят актьорите на лясковска сцена. Тя ще може да бъде видяна утре от 19:30 часа на сцената на читалището в Лясковец. Режисьор е търновската актриса Стефка Петрова.

Утре ще бъде представена и изложба, чийто инициатор е Културно-просветното сдружение „Св. Св. Петър и Павел”. Тя ще бъде разположена в къщата-музей на улица „Никола Козлев” 70 в Лясковец. Изложбата разказва за Атанас Буров и рода Бурови и ще покаже оригинални банкови акции на Бурови, възстановени печати, оригинални писма и документи. Ще бъде направена и кинопрожекция на филма „Спомени за Буров” и представяне на книгата на Николай Иванов „Нови щрихи към портрета на А. Буров”.

Традиция от години е в Лясковец, в навечерието на празника, да се издават стихове или проза на местни автори. Тази година новата книжка е със заглавие Поетична антология „Родолюбие”, включваща 62 броя стихове на лясковски поети от литературния клуб в града, чийто ръководител е Росица Петрова. Представянето ще се състои на 28 юни в Младежкия дом от 17:30 часа.

В празничния 29 юни  ще бъдат обявени и наградени новите почетни и заслужили граждани, а от 20:30 часа на площад „Възраждане” започва празничен концерт  Късно вечерта жители и гости ще се насладят и на празничните илюминации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама