Велико Търново и Твер разширяват сътрудничеството си в сферата на образованието

15:13, 21 юни 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново и Твер разширяват сътрудничеството си в сферата на образованието. Това стана ясно след визита на заместник-кмета на старата столица проф. Георги Камарашев. Дългогодишното партньорство между двата града насърчава студентския и преподавателски обмен между ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Тверския университет. Увеличават се и възможностите за дистанционно обучение, а от новата учебна година предстои въвеждането на нови магистърски програми.

Твер бе център на празненства по случай т.нар. „Ханзейски дни”, отбелязвани в градовете, разположени покрай реки. Делегацията от Велико Търново обсъди с руските си колеги инициативи през следващата година, когато се навършват 140 години от Освобождението на старопрестолния град и 20 години от установяването на партньорство с Твер. Дългогодишните отношения се развиват успешно в сферата на образованието, културата, духовността, туризма и икономиката.

Руският град е известен и с голямата почит, която се отдава на делото на светите братя Кирил и Методий и създаването на славянската и българска писменост. Както във Велико Търново, така и в Твер, всяка година на 24 май централните улици на града се изпълват с хора, които участват в празнично шествие. Тържествено бива изпълняван и Химнът на светите братя, познат и като „Върви, народе възродени“, звучат и български народни песни. 24 май е белязан с научни конференции и дискусии за огромната роля на българската писменост за целия славянски свят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама