Мобилният РЕТ скенер в Шумен е единствен по рода си в България

14:55, 20 юни 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пациенти от цяла североизточна България се подлагат на изследване в модерния РЕТ скенер, с който разполага Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен.

Мобилният РЕТ скенер е единствен по рода си в България и е една от трите подобни станции в страната.

Двата са в София и Варна, но само този в Шумен е мобилен, обясни управителят на КОЦ д-р Сотир Караниколов и допълва, че техниката е абсолютно равностойна на стационарните.

Модерната апаратура е на Сименс и е взета под наем от Холандия и е на разположение на всички пациенти. Засега диагностика в него са си направили над 40 души.

Д-р Караниколов отбеляза, че за да се направи изследване не се чака дълго.

Обикновено срокът за подобно изследване е около месец, но тук то се прави в рамките на седмица, обясни онкологът.

РЕТ скенерът е хибриден апарат, комбинация между позитронно-емисионен томограф и рентгенов класически скенер. Образът от двата апарата се наслагва, като се използва една и съща маса, на която се слага пациентът. Полученият образ съчетава предимствата на функционалния образ, който дава позитронната томография с морфологичния образ, който дава рентгеновия скенер и така много точно се определят зоните, които са засегнати от заболяване.

Благодарение на тази образна методика се постига по-точно определяне на стадия на онкологичните заболявания, ефекта от терапията (химио, лъчетерапия или оперативно лечение), ранно откриване на съмнителни за рецидиви зони, по-точно насочване на лъчетерапията към по-активните части от туморната маса, определяне на най-подходящото за биопсиране място, както и търсене на тумор с неизвестна локализация, но с изявени метастази.

Пациентите могат да се запишат за изследване в отделението по нуклеарна медицина в КОЦ – Шумен на тел 054/ 800 746.

Информация за записванията и необходимите документи може да се получи и на сайта на онкологичния център - http://www.oncocenter.org/site/petct/

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама