„Провал“ за Община Велико Търново в одитните доклади на Сметната палата

13:44, 29 май 16 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) публикува преглед на успехите и провалите на общините за периода 2011-2014 година, изготвен въз основа на всички одитни доклади на Сметната палата за общините в България. В докладите са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 година.

Като „провал” ИПИ класифицира тези разходи и програми, които според одитните доклади не изпълняват заложените цели. Освен това в тази графа попадат и необоснованите харчове, неикономичното използване на средства, лошото управление на имуществото, съществените нарушения при обществени поръчки и др.

Одитът проследява и анализира възлагането и управлението на обществените поръчки в Община Велико Търново през цялата 2011-та година, когато до края на октомври, кмет на града бе д-р Румен Рашев, а след изборите, поста пое сегашният градоначалник Даниел Панов. Оценката на проверяващите е „провал“, заради липса на публичност и прозрачност при взимането на важни управленски решения и провеждането на процедури по реда на ЗОП. Освен това са допуснати нарушения при прилагането на закона за обществените поръчки, тъй като са поставяни необосновани ограничителни условия към участниците и непълно съдържание в обявленията, като освен това са обявявани обществени поръчки с идентичен предмет, а определянето за изпълнение е ставало по метода „договаряне без обявление“.

 

За Община Свищов, оценката от одита е „некласифициран“, а периода, който се обхваща е 01.01.2013 – 30.06.2014. И в Община Свищов са установени нарушения при прилагането на действащото законодателство в областта на възложените обществени поръчки. В Общината не са били приети и утвърдени вътрешни правила за административно ообслужване и контрол на действията по: надзор и актуване на имотите, управление и разпореждане с имоти – общинска собственост и не са изпълнени клаузи по сключени договори. Все пак одитът обобщава, че управленските решение по придобиване и разпореждане с общински имоти като цяло са в съответсвие с приложимото законодателство и вътрешните актове.

 

''Некласифициран'' е  одитът и за Община Полски Тръмбеш  за  цялата 2013 -та година. В общината не са прилагани регламентирани контролни дейности. За две общински предприятия е допуснато изпълнение на едни и същи дейности. И в тази община обаче управленските решения, свързани с общинските имоти като цяло са в съответсвие с приложимото законодателство.

 

Като ''провал'', одитът на Сметната палата определя финансовия контрол в Община Павликени. Периодът на анализ обхваща 01.01.2011 – 30.09.2012. Причините за лошата оценки са няколко, сред които несъставянето на актове за общинска собственост за 1312 броя земеделски земи и за 6 имота в регулация. Към 30.09.2012 в общината са отдадени под наем 803 имота, със сключени общо 297 договора, от които 235 за отдадени под наем имоти – частна общинска собственост. При проверка за законосъобразност на взетите уравленски решения е констатирано: от наметелите на 48 имота не са представени ежегодно декларации за обстоятелствеността по чл.9, чл.12 и чл. 13 от НОНПОЖ. През одитирания период на търговските дружества, в които Общината е едноличен собственик на капитала, не са представени на общинската администрация и комисията за оперативен контрол - информации от всяко 3-месечие за размера на изплатените възнаграждения на управителните органи на дружествата и не са представни отчети за дейността им до 15-то число на следващия месец.

 

„Некласифициран“ е одитът за Община Елена за периода 01.01.2012 – 30.06.2013. Анализът е изготвен относно съответствията при финансовото управление на Общината. Изтъкнатите в одита причини за оценката са следните: бюджетният процес е организран в съотвествие със законовите изисквания и вътрешните правила и приетата вътрешна уредба е съобразена с действащото през одитирания период законодателство. Размерът на просрочените вземания обаче е съществен. Взетите управленски решения за събирането на такси и наеми на общинско имущество не са били достатъчни и ефективни. Управленските решения във връзка с организацията, упралението и разходането на бюджета през 2012 и до 30.06.2013 са законосъобразни и осигуряват изпълнението на приетите политики и дейности. Вътрешните правила обаче, които са свързани с управлението и разпореждането с общинско имущество не са актуализирани с промените в законодателството. Освен това, от кмета на общината не са определени вещите, които да бъдат застраховани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама