Нивото на река Янтра продължава да се понижава и вече е около 4 метра

19:13, 26 май 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивото на река Янтра във Велико Търново продължава да се понижава и към 18,00 ч. вече е около 4 метра при критична стойност от 6,50 м. Въпреки положителната тенденция на спад, Янтра ще продължи да бъде под постоянно наблюдение. Екипи от служители на местната администрация и регионалните дирекции на Пожарна безопасност и защита на населението и МВР ще продължат да наблюдават шестте рискови участъка.

Още рано тази сутрин кметът Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб с цел координация на действията на различните институции и набелязване на предаварийни мерки. Даниел Панов обходи рисковите участъци в кварталите „Света гора” и „Асенов”, както и покрай тунелите покрай жп спирка Трапезица.  Националният военен университет „Васил Левски” осигури специализиран, високопроходим камион, а 20 курсанти бяха в готовност да помагат на гражданите.  Даниел Панов държи постоянна връзка с отговорните институции и в Габрово, както и с кметовете на населените места в община Велико Търново, през чиято територия преминава Янтра.

Повишаването на нивото на реката започна на 25 май вечерта заради продължителните и силни валежи в Габровския регион. В продължение на 9 астрономически часа на всеки 60 минути бе отчитан ръст от 30-40 сантиметра. Към 9 ч. тази сутрин нивото на  Янтра бе около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра в кв. „Чолаковци” и 7,20 метра в кв. „Асенов”. След 11,00 ч. започна отчитането на леко понижаване, като след 13 ч. нивото бе около 5,50 метра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама