Общинските съветници във Велико Търново ще гласуват по електронен път от юни

17:11, 25 май 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От следващия месец общинските съветници във Велико Търново ще гласуват по електронен път по време на заседанията на местния парламент. Вота си те ще подават с помощта на специално програмирани таблети, които вече са осигурени и разполагат с необходимия софтуер.

Софтуерното приложение за гласуване е много лесно за употреба и изисква минимален брой операции. Това стана ясно по време на обучение на общинските съветници, което се проведе през последните дни. 

Чрез сървър всички устройства ще бъдат свързани в единна мрежа, до която ще имат достъп единствено притежателите им. Вотът ще бъде отчитан на голям монитор, който вече е монтиран в Голямата зала на Общината.

Въвеждането на новата система улеснява и оптимизира гласуването на решенията, а отчитането на резултатите и на кворума по време на заседанията става напълно автоматизирано.

За да бъдат максимално съсредоточени в работата си по време на заседанията, общинските съветници ще имат достъп до сайтовете на Общината и Общинския съвет, материалите за сесиите и приложението за гласуване. Въведени са рестрикции към социалните мрежи.

Идеята за въвеждането на електронна система е заложена в Правилника за организацията и дейността на местния парламент. Концепцията бе обявена по време на заседание, което се проведе през декември миналата година, като срещна широка подкрепа сред общинските съветници. С реализацията на идеята през юни е изпълнен шестмесечният срок за внедряването на съвременната технология. Електронното гласуване вече се тества и официално ще бъде въведено от юнската сесия на Общинския съвет.

От следващия месец всички заседания на местния парламент вече ще се излъчват пряко на сайта на Община Велико Търново. Вече е осигурено снимачно устройство, софтуер за управлението му и високоскоростна връзка с интернет. Така жителите на града и общината ще могат да се информират в реално време за дебатите по време на всяка сесия и гласуването на решенията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама