Великотърновският университет ще почете патронния си празник на 11 май

16:57, 09 май 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 11 май 2016 г., от 11,00 ч. пред паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий ще се проведе тържеството, посветено на патронния празник на Великотърновския университет.

Празникът ще започне с поднасяне на венец на признателност от името на академичната общност на Великотърновския университет на паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий, след което приветствие по случай патронния празник ще поднесе ректорът проф. д-р Христо Бонджолов.

Проф. д.ф.н. Сава Василев, директор на Университетската библиотека ще изнесе академично слово на тема “Слово за буквите”.

Гост от Башкирския държавен университет в Уфа е доц. д-р Александър Иванович Шабрин – зам.-ректор по международната дейност, който ще поднесе приветствие от името на ректора проф. д.ф.м.н. Николай Данилович Морозкин. Договорът с Башкирския държавен университет в Уфа е сключен през 2002 г. и е един от най-успешните и ползотворни договори на Великотърновския университет.

На тържеството ще бъдат връчени почетни отличия на двама заслужили преподаватели на Великотърновския университет.

За първи път Великотърновският университет присъжда званието „емеритус професор на ВТУ (рrofessor emeritus)“. Първият носител е проф. д-р Пенка Георгиева Радева.

 Проф. Радева има забележително присъствие в обществената и административната дейност на Факултета и Университета. Заемала е длъжността зам.-декан на Филологическия факултет, била е член на Академичния съвет, на Факултетския и Научния съвет, дългогодишен председател на Атестационната комисия на факултета, председател на факултетския синдикат, главен редактор на списание „Проглас“.

Има сериозен опит в екипната работа, заема последователна, но балансирана позиция по административни и научните въпроси. Отстоява интересите на филологията и нейното развитие в Университета, и на присъствието й в града, в региона и в страната като цяло.

 Почетен сребърен медал получава доц. д-р Любка Стоичкова Димитрова

 Доц. Любка Стоичкова е била лектор по български език в Лвовския национален университет „Иван Франко“ (Украйна), Одеския национален университет, Тверския държавен университет (Русия), Башкирския държавен университет (Уфа). Особено плодотворна е нейната дейност за утвърждаването и развитието на българистиката в академичните и учебните институции в Бесарабия, за подготовката на специалисти сред етническите българи в Украйна и Молдова.

Води семинарни и практически занятия по всички дялове на съвременния български език, чете лекции по морфология, история на новобългарския книжовен език, стилистика и др.

 Патронният празник ще завърши с изпълнения на новосъздадения Студентски танцов състав с художествен ръководител Георги Радев.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама