1410 дела са разгледани от Апелативен съд - Велико Търново през миналата година

15:21, 26 апр 16 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В село Арбанаси се проведе годишното отчетно събрание на Великотърновския апелативен съд. Докладът бе изнесен от председателя на ВТАС - Янко Янев, който направи резюме на основните показателни в отчетния доклад, с помощта и на визуална презентация за участниците.

Докладът бе представен пред председателя на Върховния касационен съд  Лозан Панов, членовете на Висшия съдебен съвет Милка Итова и  Камен Иванов; Лидия Стоянова - инспектор в Инспектората към ВСС;  апелативният прокурор и административен ръководител на Апелативна прокуратура - Велико Търново- Огнян Басарболиев,  Йорданка Матева - зам-председател на Административен съд - Велико Търново и г-жа Ирена Стасинопулу, зам-председател на Адвокатския съвет на Великотърновската адвокатска колегия.

На отчетното събрание присъстваха около 60 магистрати.

 Лозан Панов даде висока оценка на извършената през 2015 г. дейност от Апелативен съд Велико Търново, като постави особен акцент върху администрирането на делата по възобновяване на наказателни дела. „Няма как да не отбележа, че именно ВТАС е администрирал тези дела по безспорно най-адекватния начин, за което искам да поздравя председателя на Апелативния съд, който между впрочем не е наказателен съдия”, заяви в своето изказване председателят на ВКС, като допълни, че се наблюдават и редица други положителни резултати в работата на ВТАС.

„Впечатлен съм от резултатите на наказателната колегия от Апелативния съд, която има само 14 % отменени дела, което за мен е изключително нисък процент, предвид голямата стойност на делата, които са на апелативно ниво, разглеждани като въззивна инстанция. Другото, което считам, че е положително, това е за разбирането на характера на прокурорския труд от всички съдии. Считам, че Апелативният съд налага такава политика, която успешно се превъплъщава и от окръжните и районните съдилища”, заяви в своето изказване по доклада апелативният прокурор  Огнян Басарболиев. Висока оценка за работата на Апелативен съд бе дадена и от страна на Великотърновската адвокатска колегия.

Изказвания по доклада направиха и членовете на ВСС и инспекторът от Инспектората към ВСС, както и председателите на окръжните съдилища във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

По време на срещата бе представена подробна информация по отчет-анализа на Апелативен съд – Велико Търново за 2015 г.  През изминалата година, съдиите са разгледали 1410 дела, по които са провели 663 съдебни заседания, решили са общо 1231 дела, от които 1074  ( 87% ) в тримесечен срок, като са се произнесли с акт по същество по 1155 дела и са прекратили 76 дела. Несвършени са останали в края на годината 179 дела, които съставляват само 12,7% от всички дела за разглеждане.

Броят на новопостъпилите за разглеждане дела през 2015 г. е 1267, от които 881 граждански и търговски дела и 386 наказателни дела. През 2014 г. този брой е бил 1221 – съответно 867 граждански и търговски и 354 наказателни. Отбелязва се тенденция на увеличение поради промените в процесуалните закони, разширяващи подсъдността на голяма група дела, компетентен за разглеждането на които, е Апелативният съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама