ВТУ открива програма за прием на младежи от социални домове

13:41, 26 апр 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великотърновският университет започва изпълнението на дългосрочна програма „Образование за по-добро бъдеще". Целта на програмата е създаването на специални условия за прием и обучение на студенти от средите на девойки и младежи, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за деца, лишени от родителска грижа, в SOS детски селища, центрове за настаняване от семеен тип или са били настанени със съдебни решения при роднини и в приемни семейства. Програма ще важи и за младежи и девойки, които са кръгли сираци на възраст до 26 години.

За учебната 2016-2017 г. университетът ще приеме 60 девойки и младежи за студенти, редовно обучение.

 Кандидатстването по специалности може да започне веднага (в рамките на акцията „Рано рани“), а записването – след придобиване на диплома за средно образование. То ще продължи до попълване на обявените места.

Студентите, включени в програмата, се освобождават от такси за обучение, ще бъдат приоритетно настанявани в студентските общежития и ще получават целеви стипендии. Специално за тяхната издръжка ще се основе паричен фонд, който ще се попълва от средства на университета, на спонсори и дарители. Ще се разработят проекти, с които ще се кандидатства по национални и европейски програми. Университетът ще се обърне за съдействие и подкрепа от страна на министерството на образованието и науката, социалното министерство, президентството и Народното събрание, както и към фондации и организации, които имат за предмет подобна дейност.

След завършване на висше образование университетът ще се погрижи за професионалната реализация на участниците в програмата.

По-нататък програмата може да обхване и девойки и младежи с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто, както и девойки и младежи от социално слаби и проблемни семейства. При възможност в програмата ще бъдат включени и студенти по други специалности, които отговарят на горните изисквания, но не са били приети за обучение по тази програма.

Програмата ще се ръководи от директор, утвърден от Академичния съвет и назначен от ректора на университета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама