Районната колегия на БЛС иска оставката на здравния министър

15:21, 23 мар 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната колегия на Българския лекарски съюз настоява за оставката на здравния министър Петър Масков. Това заявиха членовете на колегията на нарочна пресконференция днес. Според лекарите, цялата реформа в здравната система е недомислена и цари нормативен хаос, а методиката за въвеждане на Национална здравна карта е напълно объркана.   От Търновската районна колегия на БЛС са категорични, че нормативните неясноти в здравеопазването ще доведат до порочност на Националния рамков договор за 2016 година. Освен това към момента няма приета и действаща Национална здравна карта, а проектът на съществуващата такава е медицински и юридически неадекватен. Лекарите са недоволни и от факта, че не са приети и обнародвани измененията и допълненията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, а една голяма част от медицинските стандарти са предмет на съдебно обжалване и не се приемат като адекватни от медицинските среди. По думите на заместник - председателя на Районната лекарска колегия - д-р Христо Димитров, това, което е било разписано за 2016, а именно да бъде създадено здравно досие на пациента, бързо е било превърнато в идеята за "електронен палец". " Има ли някой представа какво отключваме с нашия палец, каква сума ще заплатим и за какво е  нашият идентификатор? По този начин нито се спестяват средства, нито е превенция за злоупотреби, за които д-р Москов обвини лекарите.

От местната колегия напомниха, че миналата седмица УС на БЛС взе решение да не гласува приемането на Националната здравна карта, поради наличие на съществени пороци в нейното изготвяне. Мотивите затова са няколко като на първо място медиците изтъкват факта, че здравната карта е трябвало да бъде готова преди началото на 2016- та. Освен това вече се  разполага с 28 Областни здравни карти и поне три варианта на Национална карта, които се различават помежду си.  Също така Националната здравна карта  не се съобразява с Областните здравни карти.  Според лекарите, методиката за Областната карта е предмет на съдебно оспорване и същата не би могла да има характер на вътрешноведомствен нормативен акт.

Според д-р Марияна Кирилова, Българският лекарски съюз остава неинформиран за редица промени и самият здравен министър взема еднолични решения, без да търси мнението на колегите си. "Ние искахме диалогичност с министъра, но това не се получи. Търновската колегия още преди 4 месеца заяви, че методиката за здравната карта е сбъркана и искаме да бъде променена, но никой не ни обърна внимание. В следващия момент стана ясна Национална здравна карта, разделена на еврорегиони като според това разпределение, ние сме в район със Силистра, Разград и Русе. Никой обаче тогава не отчете, че Търново и Свищов са студентски градове и имаме по-голям приток на пациенти."

БЛС не приема и решението на НЗОК за въвеждане на т.нар. служебен рамков договор, заради отхвърления от съсловната организация Национален рамков договор за 2016 г. Според медиците, „служебен рамков договор” би бил напълно незаконосъобразeн, тъй като освен, че противоречи на основния принцип на договорното начало, същият е в конкретно противоречие  със  Закона за изменение и допълнение на закона за здравното осигуряване.

В заключение на изказаното недоволство, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари планират ефективен протест през следващата седмица,  ако притесненията на БЛС не бъдат взети под внимание от здравния министър.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама