Георги Първанов: България има нужда от силна и боеспособна армия

14:37, 20 мар 16 / Политика 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Силна държава означава и силна, модерна и боеспособна армия. Едното без другото е невъзможно. Въоръжените ни сили трябва да са в състояние  да гарантират  националната ни сигурност." Това заяви по време на дебат на тема „Президентът - гарант или риск за националната сигурност“, председателят на ПП  АБВ Георги Първанов.

„Отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет, казвал съм го нееднократно и ще продължа да го повтарям. Успоредно с това, нееднократно сме поставяли и въпроса за прозрачността при разходване на средствата за отбрана, който също продължава да е актуален. Подходът за поставяне на трансформация на армията ни във финансова рамка във време на криза е грешен. Има два възможни подхода. Единият е определяне на оперативните способности на армията в зависимост от наличните средства и на тази база да определяме как да изглежда модернизацията. Другият възможен подход е да се набелязват предварително съответните рискове и заплахи и на това основание да се гради и армията. Не веднъж съм апелирал да не се правят прекалени икономии от национална сигурност. Не може от днес за утре да се решават проблеми на въоръжените ни сили“, посочи той.

Лидерът на АБВ коментира и споровете около това, дали армията ни трябва да бъде професионална или наборна като подчерта, че държавата трябва да намери начин да компенсира липсата на военно обучение при младите хора. По думите му обаче връщането към наборната служба ще е неефективно. Според Георги Първанов държавата, включително следващият президент  в ролята му на главнокомандващ,  трябва да работят за допълнителна мотивация на българските военни и за престижа на професионалната ни армия. По думите му именно липсата на мотивация е и основната причина за недокомплекта на войската ни. В тази връзка той бе категоричен, че е недопустимо армията ни да бъда изграждана като че ли ще служи единствено за мисии в чужбина.

„Не приемам това, което се наложи като тенденция министри, които си нямат идея от военна служба, от военни работи да обещават някъде по световните столици контингенти и идват тук и тогава да почват да се разписват съответните аспекти по това участие. Не искам да коментирам голямата тема за това, че ние не може да изграждаме армия, чиято единствена функция се свежда до това да участва в мисии в чужбина."

Първанов постави акцент върху  отговорността на държавния глава и военния министър за международната политика. По думите му е недопустимо България да бъда въвличана като страна в отношения между държави като САЩ и Русия заради пристрастията на определени политически фигури.

В заключение председателят на АБВ сподели вижданията си и за промяна в закона, който определя дейността  на Консултативният съвет за национална сигурност към президентската институция. Според него решенията на този висш държавен орган трябва да бъдат не само с препоръчителен характер. „Съветът трябва да се подготвя по-добре и обстойно, преди провеждането на всяко едно заседание, но по-важното сега е да се опитаме да променим закона. Сега КСНС има правомощия да гласува единствено становища, които нямат законов статут. Трябва да работим в посока да променим този факт. Съветът трябва да може да приема решения, които да имат силата на закони", заяви Георги Първанов. Той посочи още, че президентът трябва да има отношение и в случаи на бедствия и аварии и реакции при кризи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама