56-годишна жена стана донор за трима човека

13:04, 19 мар 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 17 март, пациентка на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” - 56-годишна жена, е изпаднала в мозъчна смърт, в следствие на кръвоизлив в черепната кухина, предизвикан от мозъчен хеморагичен инсулт, съобщават от лечебното заведение.

Въпреки грижите на медиците, след констатацията на мозъчната смърт и въпреки тежката си загубата, близките са взели хуманното решение да дарят органите /черен дроб, сърце и бъбреци/ и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която са проявили в такъв труден и тежък момент. Тяхната близка е четвъртият случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но първи реализиран донор.

Така на 18 март, вчера, във Военномедицинска академия е била извършена поредна чернодробна трансплантация /втора за 2016 г./ от екипа на проф. д-р Никола Владов - началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Операцията е продължила около 5 часа, а реципиентът е 54-годишен мъж. Отново вчера в УМБАЛ "Александровска" са били извършени две бъбречни трансплантации. Реципиентите са 48-годишен мъж от Стара Загора и 60-годишна жена от Самоков, които са били на диализно лечение от 2012 г. насам.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама