Нов апарат във великотърновската поликлиника лекува хъркане

17:53, 10 мар 16 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови апарат CELON-ENT ще бъде представен утре в ДКЦ 1 от специалиста по уши, нос и гърло д-р Енчо Ботев. С  помощта на апарата се откриват нови възможности в лечението на затрудненото носово дишане, следствие на прекомерната употреба на носни капки; нощното хъркане, поради спадане на мекото небце; уголемяване на небните сливици и други заболявания и състояния предизвикващи механично ограничаване на дихателния обем.

Самият апарат представлява новост в електролечението на горните дихателни пътища, заради принципа си на изработка. Посредством високата честото на импулса, които излъчва, довежда до създаването на микроскопични сраствания в тъканите на лигавиците на горните дихателни пътища, а това намалява обема им без да налага оперативна интервенция. По този начин се намалява обема на носната лигавица, което дава пространствени възможности за нормално дишане през носа. Намаляването на обема на мекото небце и мъжеца /увулата/ позволява по-голям обем на дишане и премахва хъркането, дължащо се на трептенето. Увеличението на небните тонзили, като следствие от прекарани чести ангини в миналото, допълнително стеснява пространствените възможности на устната кухина и затруднява в някои случаи дишането. Апаратът позволява да се работи и в тази насока.

Работата с апарата става под локална анестезия, което прави процедурите абсолютно безболезнени за пациента и не се налага допълнителен болничен или домашен престой. Като времетраене процедурата е кратка и запазва работоспособността на пациента.

В зависимост от това къде ще се работи с апарата оториноларингологът избира измежду два накрайника – апликатор за меко небце /за лечение на хъркането/ и апликатор за намаляване на носни конхи. Апликаторите са индивидуални /скъп консуматив/, т.е. всеки пациент заплаща стойността му, като част от крайната цена за дадената интервенция. Така при работа с апликатор за меко небце се формира цена от 550 лв. и 600 лв. за работа с накрайника за носни конхи.

Хъркането носи значими негативни последици за здравето на хората, а е проблем и за партньора/съквартиранта на хъркащия. То намалява процента на насищане на кръвта с кислород и създава предпоставки за инсулт и инфаркт.

Добре известно е, че успехът на всяко лечение зависи от пропорционалната зависимост от правилно поставената диагноза, обосновано избраният терапевтичен подход, опитът на медика, адекватното и прецизно проследяването на пациента след конкретната интервенция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама