Зарязаха ритуално лозята в Лясковец и Килифарево

14:53, 14 фев 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител проф. Пенчо Пенчев днес участва в тържествата в Лясковец по случай Деня на лозаря- Св.Трифон Зарезан. На ритуалното зарязване и празника на виното гости бяха и депутатите Евгени Стоев, Клавдия Ганчева, председателите на ОБС в Горна Оряховица и Лясковец  и много граждани.

Тържествата откри кметът на Лясковец Ивелина Гецова, след което те продължиха с изпълненията на фолклорна формация. Свещеници от Лясковец отслужиха водосвет за празника, а гостите и домакините от Лясковец се включиха в  празнично шествие, което продължи до един от лозовите масиви край града. Там всички се включиха в ритуалното зарязване но лозята.

Лозята заряза и кметът на Велико Търново Даниел Панов в Килифарево. Традиционният роден обичай се проведе в учебната и опитна база на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, а отбелязването на Трифон Зарезан се превърна в истински празник за градчето.

Присъстваха стотици жители, местни депутати, общински съветници, както и кметът на Килифарево Димитър Събев. Почетена бе и светлата памет на футболната легенда и почетен гражданин на община Велико Търново Трифон Иванов, който днес също щеше да бъде именник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама