Велико Търново отново с действащ скенер в доболничната помощ

16:12, 11 яну 16 25 2732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният град Велико Търново отново разполага с действащ скенер в доболничната помощ. Компютърният томограф в „ДКЦ I – Велико Търново” ЕООД обслужва пациенти в извънболничната помощ, за чийто изследвания плаща РЗОК.

Скенерът е част от сектор „Образна диагностика” в лечебното заведение, който възстанови дейността си от 1 септември 2015 г. До сега прегледите бяха само кешови, поради липсата на договор с касата платец. По тази причина здравноосигурените пациентите бяха насочвани за компютърна томография в съседните областни центрове Габрово и Русе или към Плевен.

Със скенера в „ДКЦ I – Велико Търново” работят рентгенолозите д-р Милко Михайлов, шеф на сектор „Образна диагностика” и д-р Валери Александров, както и рентгеновите лаборанти Елисавета Пенева, Николина Кирилова и Тодор Хаджиев.

От скенер изследвания се нуждаят широка група пациенти, защото комтютърната томография е неинвазивно медицинско изследване, което комбинира рентгенови лъчи със съвременна компютърна обработка и анализ на образа.

Скенерът в „ДКЦ I – Велико Търново” ЕООД предоставя възможност за компютърна томография /КТ/, т.нар. „скенер” на глава, на гръден кош и бял дроб, на коремни органи, на малък таз, на кости и стави, включително и с контрастно усилване на образа, при положение, че контрастното вещество се заплаща допълнително от пациента, защото не влиза в цената поемана от РЗОК за изследване с КТ.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:48, 20 мар 22

Kade e tova

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама