27-годишна китайка преподава в ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" в Г. Оряховица

17:47, 01 дек 15 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"За нас е огромно удоволствие да представим на жителите на Горна Оряховица едно слънчево момиче от далечен Китай", разказават колеги на Уанг Янг. От 2013 година ПГЕЕ дава възможност на своите ученици да изучават китайски език. Благодарение на Институт „Конфуций“, София, и тази година в училището работи доброволец от Китайската народна република. Уанг Янг - учител по китайски език в ПГЕЕ:

Може ли да се представиш с няколко думи?

Здравейте, всички! Казвам се Wang Yang и идвам от североизточната част на Китай. Родена съм в годината на змията, на 27 години години съм.Имам магистърска степен от Университета по комуникации на Китай. Понеже работя на непълно работно време, аз обичам да чета романи, практикувам калиграфия и да свиря на хулуси, древен китайски музикален инструмент.

Как и защо избра учителската професия?

За мен България е една много загадъчна страна, защото съм любопитна и обичам да проучвам непознатото. Привлечена съм от Празника на розата в България.Обичам да преподавам китайски и мечтая да стана един добър учител, това беше и детската ми мечта. В Китай на студентите се преподава много за китайската култура и литература. Аз мисля, че българските ученици ще имат интерес към тази култура и аз съм много щастлива да участвам в това ново приключение за тях.

Какви очаквания имаше за професията, за училището, за учениците?

Преди да дойда тук, аз знаех все пак, че България е много очарователна страна. Една европейска държава със свой привлекателен и романтичен облик, а хората тук са много топли и приятелски настроени, храната тук е много вкусна, училището е много отворена и активна система, пейзажът тук е повече от красив. Всъщност всичко се оказа факт. Имаше само едно нещо, което ме тревожеше и това е българският език. Аз никога не съм учила български, произношението е много различно от китайския. Благодарение на помощта на учителите от училището аз се справям и имам добър живот тук.

Какви са впечатленията ти от работата в училище? Какво най-много те изненадва, разсмива, радва в училище?

България е една историческа страна, сградите тук са много величествени, хората тук са много приветливи и добронамерени, семейства са много хармонични.Онова, което ме изненада най-много е, че бащите често карат своите семейства до супермаркета и пазаруват заедно ежедневно. В Китай тези неща се правят от домакините, от жените, а бащите прекарват повече време в работата си. Българските хора се грижат за своя собствен дом много, домовете им са точно като градини.Когато вървя по улицата, аз често се възхищавам от тази красива картина и от любопитството на хората.

Как виждаш своята работа - най-общо за намеренията и целите ти като учител?

Аз вярвам, че да работя тук ще бъде много добър опит. Учениците в това училище са много добронамерени и щастливи. Аз ще направя всичко възможно, за да знаят те повече за Китай. През тази година, аз ще ти дам на моите студенти знания как да използват китайски в ежедневния живот, ще правя лекции за китайските обичаи всеки месец и ще публикувам статии за китайската литература, храна или някакви други неща за Китай в моята Facebook страница. Надявам се все повече и повече хора да имат интерес за Китай, и ще се радвам, ако се присъедините към нас, за да научите китайски език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама