9500 лв. касова наличност иззеха НАП В.Търново от 15 търговски обекта

07:40, 04 сеп 15 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В продължение на две седмици десетина публични изпълнители на НАП В. Търново и колегите им от отдел „Оперативни проверки”, изземваха и описваха касовата наличност на 15 търговски обекта, собственост на 9 длъжници във В. Търново, съобщават от Териториалната дирекция на агенцията.

Бяха преброени и иззети 9500 лв. Веднага след това проверените длъжници доброволно внесоха в бюджета още 35 хил.лв. Посетените са обекти на задължени лица с просрочени публични задължения в размери над 50 хил.лв.

От приходната администрация поясняват, че към тези действия на публичните изпълнители се пристъпва в случаите, когато длъжникът, въпреки че разполага с парични средства и значителни обороти, системно не се издължава към бюджета за данъци и осигуровки.

Запорът върху средства в касата на длъжника и изземване на наличния оборот на търговски обект е част от обезпечителните мерки, посочени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс /ДОПК/.

Мярката трябва да осигури своевременно погасяването на натрупаните задължения към бюджета от неизрядните задължени лица.

Паралелно с описването и изземването на касовата наличност се осъществява и цялостен контрол върху дейността на обекта дали се издават касови бележки при продажбата на стоки, дали се водят правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори.

От НАП В.Търново приканват лицата с просрочия към бюджета, които изпитват временни затруднения, да посетят приходната агенция, за да договорят периодите и начините на погасяване на задълженията, тъй като проверките в обектите на неизрядните данъкоплатци ще продължат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама