Обсъжда се изграждането на образователен център по немски образец във В. Търново

09:32, 27 авг 15 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Велико Търново може да бъде разкрит специализиран квалификационен център по немски образец. Това стана ясно след среща между кмета на старата столица Даниел Панов и директора на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ проф. Ханс-Петер Нийдермайер.

Градоначалникът сподели пред проф. Нийдермайер, че бизнесът във Велико Търново изпитва глад за кадри в сферата на леката промишленост.

Даниел Панов разказа, че е посещавал подобни учебни комплекси в Германия и е останал впечатлен от нивото и възможностите за надграждане над средното образование, които дават. „Имаме нужда от такъв център, който да е създаден по този качествен модел“, подчерта кметът.

Община Велико Търново има свободни сгради както в общинския център, така и в малките населени места, разказа още кметът Панов. Той сподели, че бързо могат да бъдат ангажирани квалифицирани педагози, които да работят в бъдещия образователен център.

Проф. Ханс-Петер Нийдермайер остана впечатлен от този факт и заяви, че като директор на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ е съгласен подобно начинание да бъде осъществено.

По време на срещата бяха дискутирани и други възможности за партньорство между Община Велико Търново и фондация „Ханс Зайдел“. Те касаят сферата на висшето образование и подготовката на български студенти, които имат желание да следват в Германия. Фондацията също подпомага наши сънародници, които учат в немските университети.

Велико Търново е домакин на семинар, организиран от немската фондация, в който участват тридесет деца от цяла България. Те са ученици в единадесетите и дванадесетите класове и са доказали знанията си по време на олимпиадите по немски език.

Семинарът е посветен на европейската интеграция и културните особености на различните региони на Стария континент. Проф. Ханс-Петер Нийдермайер е гост-лектор на образователния форум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама