Четирима от „Автомобилна администрация“ - В. Търново предадени на съд

21:19, 03 авг 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 3 август 2015 г., Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ -Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщават от институцията. 

Участниците в групата бяха задържани на 6-ти август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. По три обвинения ще отговаря бившият директор на Регионалната дирекция Петър Петров. Първото от тях е за това, от август 2012 г. до август 2014 г. на територията на област Велико Търново в качеството си на длъжностно лице е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи. 

Петров е обвинен затова, че лично, в съучастие с друг участник в групата, е поискал 1000 лева подкуп от управител на транспортна фирма, за да не му издаде Наказателно постановление. Освен това, той ще отговаря и за това, че през декември 2014 г. и януари 2015 г. на територията на Павликени и Свищов в качеството на обвиняем е подбуждал и склонявал общо четирима свидетели по делото да или да лъжесвидетелстват. 

За участие в престъпната група, ръководена от Петър Петров, на съд са предадени Станислав Марков - главен инспектор в РДАА - Велико Търново, инспектор Валентин Христов и инспектор Любен Мерджанов, бивши служители в Инспекцията. На Станислав Марков е повдигнато обвинение и за подкуп. Според обвинителния акт Петър Петров лично или чрез участници в групата е оказвал натиск върху собственици на транспортни фирми да плащат „такса спокойствие“, за да не бъдат проверявани и санкционирани.

Размерът на „таксата“ е бил определян от Петров индивидуално за всяка фирма, а сумите са получавани от Петров, а в негово отсъствие – от Марков. В случай на неплащане транспортните дружества са били проверявани и наказвани за нарушения. Мерджанов и Христов пък са „осигурявали“ по 50 евро на смяна от проверяващите чужди тирове екипи на дирекцията.

До 1500 лв. са били искани от курсист за „изкарване“ на теоретичен изпит пред КАТ, като са му давани отговорите на въпросите, които предстои да му се паднат в листовката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама