Десетки самодейци се събраха в Петия общински празник в Добри дял

14:07, 01 авг 15 / Култура 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Tази година общинският празник в Добри дял протече под мотото „Да възпеем любовта”, съобщиха от общинската администрация в Лясковец.

Това е пето поредно издание на феста в лясковското село, където се събраха самодейци от Джулюница, Козаревец, Драгижево, Мерданя и град Лясковец, както и състави от други общини - Мъжка певческа група „Г. Измирлиев” от Г. Оряховица и колективи от Писарево и Лозен. Участниците пяха, играха, рецитираха и всички изпълнения посветиха на любовта – на най-святото чувство.

Народното самодейно изкуство е необятно със своята колоритност, с богатството на песните и носиите, с които самодейците се представиха. Мало и голямо и всички любители на българските песни и танци направиха един прекрасен празник в Добри дял. 

Празникът бе открит от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Тя поднесе поздрави и пожелания към всички, към домакините и гостите, дошли да сътворят празника. Домакините-самодейци се представиха с „Белянка по добридялски”, като показаха как задружно са се трудили хората в миналото с веселби и закачки, и как по време на трудовата дейност българинът е срещал любовта. В този дух на веселие самодейците представиха и ритуал, който показа как момчетата са открадвали любимата мома за булка. 

Всички гости представиха своите изпълнения с любовни мотиви, а любезните домакини бяха подготвили за съставите и индивидуалните изпълнители грамоти за участие и сувенири. Прекрасната украса за сцената бе дело на Петя Янкова - талантлива млада художничка от Добри дял.

Председателят на добридялското читалище Иванка Костова официално закри празника с пожелания за здраве и благополучие и покани всички на агнешка курбан-чорба, която приготвиха майсторките-готвачки от местния пенсионерски клуб „Еделвайс”, а агнешкото за празника дари местния животновъд Иван Димитров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама